kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Sztuka podlewania
2007/7/13 0:10:00

Polskie lato bywa bardzo kapryśne – czasem bardzo deszczowe, a czasem wręcz „pustynnie" suche. Podczas upalnego, suchego lata zabieg codziennego podlewania roślin staje się więc koniecznością. Podlewanie – wydawałoby się - nic trudnego, jednak istnieje kilka czynników, które powinniśmy wziąć pod uwagę, jeśli chcemy naszym roślinom pomóc, a nie zaszkodzić.

1. Rodzaj gleby.

Najszybciej wysychają gleby lekkie, piaszczyste, jeśli więc właśnie taką ziemię mamy w ogrodzie musimy pamiętać o jej częstym nawadnianiu. Bardzo lekką glebę możemy wzbogacić obornikiem lub kompostem – tak „obciążona” będzie dłużej utrzymywać wilgoć. Podobne działanie ma ściółkowanie gleby – warstwa kory, trocin czy kawałków gałęzi ogranicza odparowywanie wody z powierzchni gleby, ale uwaga: kora i trociny mają właściwości zakwaszające ziemię, a nie wszystkie rośliny to lubią!


2. System korzeniowy roślin.

Najbardziej wrażliwe na niedobory wilgoci są rośliny o płytkim systemie korzeniowym. Wierzchnia warstwa gleby przy wysokich temperaturach powietrza oraz niskiej wilgotności, bardzo szybko się przesusza, a płytko umiejscowione korzenie nie są w stanie dotrzeć do głębiej położonych wód gruntowych. W czasie długotrwałej suszy szczególnie powinniśmy więc zadbać o warzywa i jednoroczne rośliny rabatowe, a także o krzewy owoców jagodowych.

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gleba, podlewanie, rośliny


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»