kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Sztuka podlewania
2007/7/13 0:10:00

Polskie lato bywa bardzo kapryśne – czasem bardzo deszczowe, a czasem wręcz „pustynnie" suche. Podczas upalnego, suchego lata zabieg codziennego podlewania roślin staje się więc koniecznością. Podlewanie – wydawałoby się - nic trudnego, jednak istnieje kilka czynników, które powinniśmy wziąć pod uwagę, jeśli chcemy naszym roślinom pomóc, a nie zaszkodzić.

1. Rodzaj gleby.

Najszybciej wysychają gleby lekkie, piaszczyste, jeśli więc właśnie taką ziemię mamy w ogrodzie musimy pamiętać o jej częstym nawadnianiu. Bardzo lekką glebę możemy wzbogacić obornikiem lub kompostem – tak „obciążona” będzie dłużej utrzymywać wilgoć. Podobne działanie ma ściółkowanie gleby – warstwa kory, trocin czy kawałków gałęzi ogranicza odparowywanie wody z powierzchni gleby, ale uwaga: kora i trociny mają właściwości zakwaszające ziemię, a nie wszystkie rośliny to lubią!


2. System korzeniowy roślin.

Najbardziej wrażliwe na niedobory wilgoci są rośliny o płytkim systemie korzeniowym. Wierzchnia warstwa gleby przy wysokich temperaturach powietrza oraz niskiej wilgotności, bardzo szybko się przesusza, a płytko umiejscowione korzenie nie są w stanie dotrzeć do głębiej położonych wód gruntowych. W czasie długotrwałej suszy szczególnie powinniśmy więc zadbać o warzywa i jednoroczne rośliny rabatowe, a także o krzewy owoców jagodowych.

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gleba, podlewanie, rośliny


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »