kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Osiem niezwykłych krzewów owocowych
2011/3/14 13:30:00

Leczą przeziębienia i infekcje, działają anty- nowotworowo, zapobiegają chorobom serca, wspomagają pracę mózgu, stanowią pomoc przy odchudzaniu, podnoszą odporność a nawet poprawiają potencję. A przy tym wszystkim doskonale smakują.


Przedstawiamy osiem cennych krzewów owocowych, które można uprawiać także w polskich ogrodach.

Aronia Viking (Aronia melanocarpa Viking)


OWOCE
Ciemnogranatowe, niemal czarne. Dojrzewają od września do listopada.

WARTOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW
Zawierają witaminy C, E, A, zdrowe cukry i mikroelementy
Szczególnie polecane dla dbających o zdrowie - przetwory z aronii działają antynowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, odtruwająco, obniżają ciśnienie krwi i oczyszczają organizm z wolnych rodników

fot. MOCOWOC - www.grabczewscy.plZASTOSOWANIE KULINARNE: soki, nalewki, przetwory

WARTO UPRAWIAĆ w ogrodzie, ponieważ...

- Viking rodzi więcej owoców niż zwykła aronia, a sam krzew jest kompaktowy, gęsty. Jego liście są ciemnozielone, błyszczące, elegancko zaokrąglone; jesienią przyciągają wzrok przebarwiając się na purpurowo i pomarańczowo.

- Krzew radzi sobie w każdych warunkach, nawet w podmokłych miejscach. Za słoneczne stanowisko odwdzięczy się bogactwem białych, miododajnych kwiatów i obfitymi zbiorami jesienią.

Borówka Chandler (Vaccinum corymbosum Chandler)

OWOCE
Wyjątkowo duże - wielkości czereśni. Dojrzewają od sierpnia do października.

fot. MOCOWOC - www.grabczewscy.plWARTOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW
Zawierają witaminy A, B, PP, C, E i przeciwutleniacze zapobiegające nowotworom oraz chorobom oczu

Szczególnie polecane dla:
- dzieci, które zwykle przepadająca borówkami - a te są niezwykle duże i słodkie
- rozkojarzonych i zapominalskich - owoce poprawiają pamięć i pracę mózgu

ZASTOSOWANIE KULINARNE: mrożenie w całości, dżemy, przetwory

WARTO UPRAWIAĆ w ogrodzie, ponieważ...

- Chandler rodzi mnóstwo okazałych owoców. Świeżymi jagodami cieszy przez długie miesiące..
- Krzew ma delikatny pokrój. Jego drobne, okrągławe liście po zbiorze owoców przebarwiają się na kolor burgunda.

Borówka Koralle (Vaccinium vitis-idea Koralle)


OWOCE
Duże, koralowe. Zbiór trwa od sierpnia do października.

WARTOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW
Zawierają witaminę C, prowitaminę A, sole mineralne (najwięcej magnezu) oraz antyoksydanty o działaniu bakteriobójczym i przeciwwirusowym, szczególnie skuteczne przy leczeniu chorób dróg moczowych.

Szczególnie polecane dla osób na diecie - wspomagają odchudzanie, oczyszczające organizm, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom skóry

ZASTOSOWANIE KULINARNE: soki, syropy, dżemy, nalewki, napary, konfitury do mięs

WARTO UPRAWIAĆ w ogrodzie, ponieważ...
- Koralle to wdzięczna krzewinka o drobnych listkach, którą wiosną zdobią białe kwiaty, a późnym latem i jesienią - owoce.
- Może tworzyć zielony dywan pod okapem większych roślin lub być uprawiana w donicach na balkonie lub tarasie. Doskonała roślina na nawadniane wrzosowiska i skalniaki.

Jagoda Goji (Jagoda licyjska) (Lycium barbarum)


OWOCE
Pomarańczowo-czerwone, elipsoidalne. Dojrzewają od sierpnia do października.

fot. MOCOWOC - www.grabczewscy.plWARTOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW
Zawierają witaminy C, B, E, antyoksydanty, 18 życiodajnych aminokwasów wspierających pracę mózgu i mikroelementy hamujące podział komórek nowotworowych
Szczególnie polecane dla:
- mężczyzn - poprawiają płodność i potencję
- wszystkich zestresowanych - jedzenie owoców Goji pomaga wyregulować poziom cholesterolu, pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia

ZASTOSOWANIE KULINARNE: suszone owoce mogą zastępować rodzynki - można dodawać je do musli, ciast, deserów, herbat ziołowych

WARTO UPRAWIAĆ w ogrodzie, ponieważ...
- Odżywcze jagody Goji, nazywane przez medycynę chińską „czerwonymi diamentami" sprowadzane z Azji są drogie i trudno dostępne, tymczasem krzew rośnie szybko, jest odporny na susze i mrozy, a w ogrodzie rodzi czyste ekologicznie owoce bez pestycydów.
- Rośliny sprawdzają się jako naturalne żywopłoty, można nimi umacniać grunt na skarpach.

Jagoda kamczacka (Lonicera kamtschatica)

OWOCE
Zbierać je można już w maju. Są ciemnoniebieskie, cylindryczne, pokryte woskowym nalotem. W smaku słodko-kwaśne, bardzo soczyste.

fot. MOCOWOC - www.grabczewscy.plWARTOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW
Zawierają witaminę A, C, E oraz cenne mikroelementy - żelazo i jod
Szczególnie polecane dla:
- dzieci, które uwielbiają te wczesne, słodkie owoce
- mężczyzn - owoce bywają nazywane naturalną Viagrą, bo wzmacniają układ krwionośny i poprawiają potencję
- osób o obniżonej odporności - dzięki właściwościom antyseptycznym, antywirusowym

ZASTOSOWANIE KULINARNE: soki, dżemy, konfitury
WARTO UPRAWIAĆ w ogrodzie, ponieważ...
- Jagoda kamczacka wydaje smaczne, soczyste owoce i to najwcześniej ze wszystkich krzewów jagodowych uprawianych w Polsce.
- Jest rośliną niewymagającą, długowieczną, która świetnie wytrzymuje mrozy i susze.

Pigwowiec Cido (Chaenomeles japonica Cido)

OWOCE
Duże, jasnożółte, twarde, pachnące. Dojrzewają od września. Mogą być zbierane sukcesywnie jesienią i zimą.

fot. MOCOWOC - www.grabczewscy.plWARTOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW
Zawierają prowitaminę A, dużo witaminy C, błonnik
Szczególnie polecane dla amatorów domowych przetworów. Z owoców pigwowca zrobić można świetne nalewki, aromatyczny sok, dżemy i marmolady (dzięki naturalnym pektynom żelującym nie wymagają dodatków)

ZASTOSOWANIE KULINARNE: soki, syropy, wino, nalewki, dżemy, marmolady

WARTO UPRAWIAĆ w ogrodzie, ponieważ...
- Cido jest miniaturowym krzewem (dorasta do 1 m wysokości) ozdobnym wiosną dzięki ogromnym czerwono-pomarańczowym kwiatom, a jesienią obsypanym pachnącymi owocami o wielkości małych jabłek.
- Roślina ta nie jest wybredna co do gleby, świetnie rośnie na słonecznych skarpach, skalniakach.


Róża pomarszczona (Rosa rugosa)


OWOCE
Krwistoczerwone, błyszczące. Można je zbierać od lipca do października. Pozostawione na krzewie stanowią w zimie cenny pokarm dla ptaków

fot. MOCOWOC - www.grabczewscy.plWARTOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW
Zawierają witaminy C, B, K, E i A oraz bioflawonidy, które poprawiają pracę naczyń krwionośnych a do tego wymiatają chorobotwórcze wolne rodniki.

Szczególnie polecane dla:
- dzieci
- osób o obniżonej odporności

ZASTOSOWANIE KULINARNE: soki, syropy, konfitury, dżemy, herbatki, nalewki

WARTO UPRAWIAĆ w ogrodzie, ponieważ...
- Róża pomarszczona ma skromne wymagania, a zdobi ogród przez niemal cały sezon, obsypana pachnącymi kwiatami, a później owocami.
- Dzięki kolczastym pędom tworzy niezawodne naturalne żywopłoty. Sprawdzi się jako pojedynczy okaz na trawniku lub na drugim planie kompozycji ogrodowej.
- Rośnie na każdym stanowisku, najobficiej owocując w pełnym słońcu.

Żurawina Pilgrim (Vaccinium macrocarpon Pilgrim)


OWOCE
Duże, w pięknym odcieniu czerwieni. Można je zbierać od sierpnia aż do listopada.

WARTOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW
Zawierają witaminy C, B, A, E oraz naturalny antybiotyk o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym

Szczególnie polecane dla:
- tych, którzy często się przeziębiają - owoce działają przeciwgorączkowo, leczą choroby układu moczowego.
- seniorów - częste spożywanie owoców i ich przetworów obniża ciśnienie krwi, zapobiega chorobom serca, wzmacnia komórki mózgu przed chorobami

ZASTOSOWANIE KULINARNE: przetwory do mięs, kisiel, soki, nalewki, suszone owoce

WARTO UPRAWIAĆ w ogrodzie, ponieważ...
- Pilgrim jest niską, okrywową krzewinką o oryginalnym wyglądzie: ma długie, wąsate pędy pokryte drobnymi listkami, purpurowymi jesienią i zimą.
- Rodzi mnóstwo dorodnych owoców, które łatwo jest zbierać w dogodnym czasie.
- Sprawdzi się na niemal każdym stanowisku, o ile zadbamy o kwaśną glebę i podlewanie. Doskonała na słoneczne stanowisko, na skalniak lub pod drzewa, a nawet do ozdobnych donic.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: aronia, borówka, jagoda, pigwa, róża, żurawina


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »