kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Pożyteczne cięcie
2007/2/22 12:00:00

Łagodna zima i wczesna wiosna to czas, który powinniśmy poświęcić drzewom i krzewom rosnącym w naszych ogrodach. Właśnie w tym okresie należy przeprowadzić zabiegi mające na celu pobudzenie roślin do szybszego wzrostu czyli tzw. cięcie prześwietlające.


Drzewa i krzewy przycinamy tylko w te dni, kiedy nie ma mrozu, jest sucho i świeci słońce. Jeśli zima jest sroga i trzyma tęgi mróz, trzeba się wstrzymać z przycinaniem aż zrobi się nieco cieplej. Do cięcia używamy tylko ostrych narzędzi – zbyt tępe mogą pokaleczyć lub poszarpać tkanki drzewa czy krzewu, a to znacznie utrudnia proces gojenia. Młode pędy tniemy tuż nad pąkiem, a gałęzie w odległości około 20 cm za tzw. obrączką czyli zgrubieniem u nasady pnia. Miejsca cięcia należy posmarować preparatami chroniącymi rośliny przed chorobami.

Wiosennemu cięciu należy poddać krzewy kwitnące w drugiej połowie lata i jesienią czyli np. hortensje, róże czy tawuły oraz krzaki pigwowców, porzeczek i agrestu. Zabieg ten pobudzi rośliny do wzrostu, obfitszego kwitnienia i owocowania. Co kilka lat przeprowadzamy cięcie krzewów ozdobnych: jaśminowców, berberysów, leszczyn. Krzewy, których główną ozdobą są barwne pędy należy przycinać co roku, bo młode pędy mają najbardziej intensywne kolory. We wszystkich krzewach wycinamy pędy rosnące do środka rośliny, a także te, które są stare, chore i uszkodzone.

Strony: [1] [2] następna »


Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cięcie, drzewa, krzewy, ogród


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »