kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Begonia - roślina października
2009/10/20 19:50:00

Oryginalne i nietypowe liście oraz wyjątkowy charakter begonii sprawiły, że została okrzyknięta rośliną października. Dzięki licznym wzorom na liściach oraz bogatej kolorystyce jest bardzo modna i zyskuje rzesze fanów.

Niezwykłe, cieniowane liście begonia zawdzięcza pochodzeniu. W naturalnym środowisku, w okolicach równika, padał na nie cień tropikalnych lasów i sprawił, że do dziś zachowała swój niespotykany, oryginalny i ekstrawagancki wygląd. Obecnie budzi zachwyt w domach i biurach. Nadaje się do spokojnych wnętrz z naturalnymi elementami (np. marmur, drewno). Idealna dla osób ceniących harmonię, spokój i elegancję.

Jest dostępna głównie w czerwieni, fiolecie, różu, w odcieniach szarości oraz wyrazistej zieleni. Wśród odmian występują obfite okazy w głęboko czerwonym kolorze, z licznymi, drobnymi białymi kwiatami, z liśćmi w kształcie rozety, w zielone paski, o aksamitnej, przypominające skórę węża strukturze czy tonacji różowej.

Begonia osiąga nawet 1 metr wysokości. Wymaga stanowisk jasnych, osłoniętych przed bezpośrednim nasłonecznieniem, charakteryzujących się dostateczną wilgocią powietrza. Należy ją podlewać miękką i odstałą wodą, nie zraszać oraz nawozić umiarkowanie w codwutygodniowych odstępach. Podłoże winno być lekkie i żyzne, uzupełnione w dużej mierze torfem. Begonia jest wrażliwa na przeciągi i suche powietrze. Nie należy jej trzymać w pobliżu grzejnika. Suche powietrze powoduje zwijanie się liści.



()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: begonia, liście, liście begonii, odmiany begonii, pielęgnacja begonii


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »