kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jesień w warzywniku i w sadzie
2016/9/28 16:30:00

Początek jesieni to najlepsza pora na porządki na warzywnych grządkach oraz w sadzie. Jesień to także czas największych zbiorów owoców i warzyw. Dobra pogoda zbliża wszelkim pracom, których potrzebują nasze przydomowe warzywniaki i owocowe drzewka.


Zanim pojawią się pierwsze przymrozki powinniśmy zebrać warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszkę, buraki) oraz cebulę, fasolę i rośliny dyniowate. Jeśli mamy dużo warzyw i zamierzamy część z nich dłużej przechować, trzeba im przygotować odpowiednie miejsce – najlepiej do tego celu nadają się chłodne piwnice lub kopce. Warzywa możemy także zamrozić (w całości lub starte np. na wiórki) lub – dotyczy to głównie buraków - zapasteryzować w słoikach. Na grządkach nieco dłużej możemy pozostawić warzywa, które nie boją się chłodu: pory, brukselkę, późną kapustę, jarmuż czy skorzonerę. Będziemy mogli je zbierać stopniowo, w miarę potrzeb.

Ziemię na grządkach trzeba starannie wypielić, nawieźć (najlepiej obornikiem lub kompostem), przekopać i wyrównać – w ten sposób przygotowujemy ją do przyszłorocznej uprawy. Zanim nadejdą pierwsze przymrozki trzeba także uporządkować szklarnie i tunele foliowe – zebrać rosnące jeszcze pomidory i paprykę, a ziemię nawieźć i przekopać. Jeśli warzyw jest dużo, warto pokusić się o przygotowanie domowego przecieru pomidorowego, a paprykę zamarynować lub zamrozić.

Dojrzała już większość gatunków jabłek, gruszek, śliwek i brzoskwiń. Owoce po zebraniu trzeba dokładnie przebrać, najbardziej dojrzałe przeznaczyć do szybkiego spożycia, a resztę przetworzyć lub przygotować do zimowego przechowywania. Najlepiej byłoby, gdyby pomieszczenie, w którym będziemy przechowywać owoce przeznaczone było tylko do tego celu – zwłaszcza jabłka nie lubią długo leżeć w pobliżu warzyw korzeniowych, bo bardzo szybko chłoną obce zapachy i znacznie tracą na smaku. Skrzynki, w których przechowujemy owoce powinny stać w pewnej odległości od ściany – zapewnia to odpowiednią cyrkulację powietrza i wydłuża czas przechowywania owoców.

Jeżeli nie dysponujemy odpowiednim pomieszczeniem do przechowywania owoców, nie pozostaje nam nic innego, jak zebrane plony zjeść (jeśli damy radę!) albo przetworzyć. Jabłka i gruszki nie nadają się wprawdzie do mrożenia, ale możemy przygotowywać z nich dżemy, kompoty, musy i soki. Śliwki można zamrozić (wcześniej oczywiście wypestkować) lub usmażyć (będą pyszne powidła), zamarynować, przygotować z nich kompoty czy owoce w soku własnym (do zimowego placka ze śliwkami). Jeżeli mamy taką możliwość, część owoców warto ususzyć: będą pyszną i bardzo zdrową „przegryzanką” do skubania przed telewizorem lub surowcem do przygotowania wigilijnego kompotu.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ogród, owoce, przetwory, sad, warzywa, warzywnik


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »